pondělí 20. března 2017

Poslouchat vlastní tělo se vyplatí - lékařsky ověřeno

K doktorům téměř nechodím (vyjma pravidelných návštěv u zubařky), ale tentokrát jsem udělala výjimku a den po svých 39 narozeninách jsem se šla nechat vyšetřit. Nešla jsem ale na vyšetření k obvodnímu lékaři, nýbrž ke specialistovi do sportovní ambulance. Usoudila jsem totiž, že už přece jen nejsem nejmladší, a tak by možná bylo vhodné zjistit, jestli mi to věčné pobíhání po lese nemůže třeba uškodit (jako že by mě třeba najednou trefil šlak nebo tak něco).






Funkční zátěžové vyšetření vám udělají v různých specializovaných centrech, já jsem ale, na doporučení známých, vyrazila do obyčejné nemocnice. Byl mi doporučen pan doktor, který je sám běžec a to se mi hned zalíbilo.

Spiroergometrické vyšetření na bicyklovém ergometru jsem v mládí, kdy jsem závodila na běžkách, absolvovala několikrát a přísahala jsem, že už to určitě znovu nepodstoupím. No jo, to stejné jsem tvrdila i o běhání a teď mám spíš problém vydržet chvíli neběhat :). Ne že by samo vyšetření bylo nějak nepříjemné, ale rozhodně se při něm člověk dostane ze své komfortní zóny a to většinou příjemné moc není. 

A tak jsem se hecla a řekla jsem si, že to prostě jednou přežiju. I když se samotné vyšetření provádí v podstatě stejně, jako před dvaceti lety, nějaké změny se zde udály. Hlavní změnou (a pro mě rozhodně příjemnou) bylo to, že celý test trval kratší dobu. 

Když pominu úvodní vyšetření (měření tlaku, EKG, měření výšky a váhy atd.), tak samotný test na kole uběhl velice rychle. Nejdříve se jedou tři minuty s daným zatížením (které je relativně lehké, protože jde o to, aby se člověk rozjel a zahřál), potom se zatížení na další tři minuty zvýší (tady už je potřeba trošku víc zabrat, ale stále bych řekla, že pohoda) a poté už se zatížení zvyšuje (stejnoměrně) po deseti sekundách dokud neodpadnete (neboli dokud udržíte kadenci). 


Tady se to celé odehrává :)


Po celou dobu máte na sobě spoustu přísavek a na obličeji masku, což není úplně příjemné, ale dá se to přežít. V průběhu vyšetření také sestřička několikrát měří tlak.

Z vyšetření se pak mimo jiné dozvíte informace jako je vaše VO2 max (maximální spotřeba kyslíku při svalové práci, což je považováno za objektivní ukazatel kondice), anaerobní prahy, klidovou a maximální tepovou frekvenci.

Díky těmto informacím jsem třeba zjistila, že veškeré tabulky a kalkulačky na internetu, které vám vypočítají při jaké tepovce spalujete tuky nebo při jaké běháte v aerobním/ anaerobním pásmu, jsou opravdu jen orientační. Jen pro příklad podle věku a klidové tepovky mi většina kalkulaček vypočítá maximální tepovou frekvenci jako 181/min. Nicméně podle zátěžového testu je moje max TF 195/min.

Po následné konzultaci s panem doktorem jsem se dozvěděla, že jsem na tom dobře, dál mám dělat to, co dělám a jak to dělám (protože mi to zjevně svědčí) a tímto stylem můžu po lese pobíhat ještě dalších dvacet let :).

Pro mě tak z celého vyšetření plyne hlavně to, že se opravdu vyplatí poslouchat své vlastní tělo a řídit se vlastními pocity a běhat a cvičit tak, aby mě to bavilo a těšilo.


Petra 

Žádné komentáře:

Okomentovat